סיכונים בשוק ההון

כאשר אנחנו משקיעים בשוק ההון יש לנו כמה וכמה סיכונים, אפרט על כמה מהן.

סיכון עסקי - כאשר אנחנו משקיעים בחברה מסויימת אנחנו חשופים לגמרי לביצועי החברה, יכול להיות ניהול גרוע, בעיות כלכליות, הפסד תחרותי לחברות אחרות.
סיכון סקטוריאלי - יכול לקרות משהו בעולם שיפגע בסקטור מסויים, לדוגמה חברות האנרגיה. חברות בסקטור האלו יכולות להפגע לאו דווקא כי משהו קרה בחברה שלהן אלא כי כל הסקטור נפגע.
סיכון שוק - לפעמים קורים דברים בעולם שמשפיעים על כלל השוק, למשל מלחמות, קורונה ופחד ממיתון כלכלי עולמי יכולים לגרום לירידות ומשברים שישפיעו על כלל החברות והסקטורים.

- כאשר אנחנו משקיעים בחברה ספציפית אנחנו חשופים לכל שלושת הסיכונים הללו.

- כאשר אנחנו משקיעים במדד סקטוריאלי כלשהו אנחנו חשופים רק לשני סיכונים.

- כאשר אנחנו משקיעים במדד רחב ומפוזר עסקית וסקטוריאלית אנחנו חשופים אך ורק לסיכון אחד שהוא סיכון השוק.


תנודתיות - אם לא ידעתם אז שוק המניות הוא מאוד תנודתי, עולה ויורד קצת כמו רכבת הרים בלונה פארק. זה יכול לנבוע מחדשות מפתיעות, אירועים כלכליים ושינוי הסנטימנט (הצפייה) של השוק.

*חשוב להבין שתנודתיות זה לא חיסרון אלא פיצ'ר של שוק ההון, אם השוק כל הזמן היה עולה היינו מקבלים תשואה של נכס חסר סיכון (פקדון בבנק לדוגמה) ולא תשואה שנתית ממוצעת גבוהה כמו 10%

סיכון כפקטור של זמן - התנודתיות בשוק ההון היא בעיקר בטווח הקצר אבל ככל שאנחנו מסתכלים לטווח זמן ארוך יותר הסיכון שנצא מופסדים הולך ופוחת משמעותית.
בהשקעה ליום אחד יש 46% סיכוי שנצא מופסדים (ממש הטלת מטבע), ב5 שנים כבר 10% סיכוי וב15 שנה ומעלה לא קרה מעולם שהיינו יוצאים מופסדים

תזמון השוק - הרבה משקיעים מפחדים להתחיל להשקיע כי השוק "בשיא כל הזמנים", "מתומחר גבוה", "רגע לפני משבר" וזה באמת יכול להיות מבאס להשקיע את כל הכסף ואז ישר לראות ירידות.
תכלס, אין לנו ממש סיכוי לתזמן את השוק וכנראה שנפסיד יותר כסף מלחכות למשבר מאשר במשבר עצמו.
בנוסף, ככל שההשקעה שלנו היא לטווח זמן ארוך יותר השאלה "אם להכניס סכום גדול בבת אחת או במנות לאורך זמן" נהיית פחות רלוונטית.

אבל לדעתי זה שיקול יותר פסיכולוגי/מנטלי מאשר כלכלי והעיקר הוא להתחיל!

אז אם קשה להכניס עכשיו סכום גדול מה שאנחנו יכולים לעשות זה להכניס חלק ממנו, את שאר הכסף נחנה בינתיים במשהו סולידי כמו קרן כספית וכל חודש נעביר מההשקעה הסולידית להשקעה המנייתית שלנו.

ככה בעצם אנחנו ממצעים את השוק ואם דווקא במזל שלנו יהיו ירידות ישר אחרי שהתחלנו להשקיע נמשיך להכניס כסף, נקנה יותר בזול ונשפר את המהירות שבה אנחנו נצא מורווחים כי אנחנו לא מושפעים אך ורק מנקודת זמן אחת.

*חשוב לי לציין שלרוב כן יוצא יותר משתלם להיכנס בבת אחת כי רוב הזמן השוק עולה

סיכום,
יש הרבה סיכונים בשוק ההון, את חלקם אנחנו נפגוש וחלקם אולי לא, אם יהיה לנו מספיק ידע, ניהול סיכונים נכון ואסטרטגיית השקעה ברורה אנחנו נוכל לצלוח משברים בקלות יותר ולהגיע למטרות וליעדים שלנו.
תזכרו, כאשר אנחנו משקיעים במדד מניות עולמי ומפוזר אנחנו בעצם מאמינים שהכלכלה העולמית תמשיך לצמוח ולהתפתח ושתמיד יהיו חברות מעולות שיתנו ערך לעולם.