פרישה מוקדמת ויצירת תזרים מתיק ההשקעות שלכם

לכל אחד יש חלומות שונים שבשבילם הם משקיעים, חלק רוצים לקנות בית (חלק רוצים לקנות לכל ילד בית) וחלק רוצים "לצאת לחופש כלכלי" שלרוב הכוונה של זה היא לפרוש מהעבודה או להוריד אחוזי משרה ולהתקיים מההשקעות והנכסים שלכם.


מחקר טריניטי
מחקר טריניטי בחן מהי ההסתברות שהכסף בתיק ההשקעות שלנו לא יגמר אם נמשוך אחוזי משיכה קבועים (3%, 4%, 5% וכו') מדי שנה לתקופות של 15, 20, 25, ו- 30 שנה.

הצלחה במבחן - אם בסוף התקופה היה לפחות שקל אחד בתיק.


ממצאי המחקר היו ש:
בהינתן תיק השקעות שמורכב מ- 50% חשיפה מנייתית ומעלה ועם אחוז משיכה שנתי של 4% התיק ישרוד 30 שנה בהסתברות מאוד גבוהה (מעל 96%) ואפילו סיכוי טוב שתיק ההשקעות שלכם יגדל (כלומר יהיה בתיק יותר כסף מאשר מה שהיה מתי שפרשתם) .


ומכאן הגיע "חוק ה- 4%"
דוגמה: אם יש לכם תיק השקעות בשווי מיליון ש"ח, תוכלו למשוך 40,000 ש"ח (3,333 ש"ח בחודש) בשנה הראשונה של הפרישה וכל שנה לאחר מכן תעדכנו את המשיכה לפי עליית האינפלציה כדי לשמור על כוח הקנייה שלכם. נניח הייתה אינפלציה של 3% אז שנה הבאה תמשכו 41,200 ש"ח וככה הלאה.

בדיקה חדשה
במאי 2024 התפרסם מחקר חדש שמרחיב את מחקר טריניטי, הפעם בחנו נתונים של הרבה יותר שנים (1871 עד 2023) ובדקו גם תקופות פרישה ארוכות יותר מ- 30 שנה.ממצאי המחקר:

- בפרישה עד 30 שנה מחקר טריניטי המקורי וחוק ה4% עומדים במבחן

- בפרישה מעל 30 שנה אחוז משיכה שנתי של 4% הוא כבר לא מאוד "בטוח" וכדאי למשוך אחוז משיכה נמוך יותר (בין 3% ל- 3.5%)


אחוזי ההצלחה לא מספרים את כל הסיפור!
מה הייתם מעדיפים בפרישה ל- 50 שנה?
1. 98% הצלחה אבל יש סיכוי שהכסף יגמר אחרי 20 שנה

2. 96% הצלחה אבל יש סיכוי שהכסף יגמר אחרי 48 שנה

מניח שרובכם תבחרו את אפשרות 2, ובצדק.

עלינו לא להסתכל אך ורק על ההסתברות שהתיק ישרוד את כל התקופה אלא מה קרה גם בתקופות שהוא לא הצליח לשרוד את כל התקופה. אם תכננתם לפרוש ולהתקיים מתיק ההשקעות שלכם 50 שנה והכסף נגמר אחרי 20 שנים או אחרי 48 שנים זה הבדל משמעותי מאוד!


מה שמוביל אותי למסקנה הבאה:
תיק פרישה שמורכב מ- 100% מניות הוא לא דווקא הבחירה הטובה ביותר אלא דווקא תיק 75% מניות ו- 25% אג"ח.

למה?
כיוון שאם החלטנו לפרוש עם תיק 100% מנייתי ובדיוק שפרשנו היה משבר בשוק ההון, לא רק שכל התיק שלנו נפגע אנחנו גם מושכים ממנו כל שנה ועוד יותר מקטינים אותו ככה שיהיה לו הרבה יותר קשה להתאושש.

אבל, אם היה לנו תיק שלא מורכב אך ורק ממניות אנחנו נוכל לאזן את התיק, כלומר למכור מהאג"ח ולקנות מניות בזול ככה שגם התיק נפגע פחות מהמשבר וגם אנחנו עוזרים לו להתאושש.

מה לגבי מיסים?
המחקר לא התייחס למיסים כיוון שהם יכולים להשתנות בין אדם לאדם ובין מדינה למדינה.
כיוון שכאשר נמשוך מתיק ההשקעות חלק מהכסף יהיה מורכב מרווחים אז ילקח עליהם מס רווחי הון ופחות יגיע אלינו (נטו) מה שאומר שעלינו או לפרוש עם תיק השקעות גדול יותר או להסתפק באחוז משיכה קטן יותר (אחרי מס).

גמל להשקעה בשביל קצבה פטורה ממס?
אחד היתרונות של גמל להשקעה היא האפשרות לנייד את הכסף בפרישה לקרן הפנסיה ולקבל קצבה פטורה ממס. החסרונות כמובן הם דמי ניהול גבוהים ואם המרנו את הכסף לקצבה ויתרנו על נזילות של סכומים גבוהים והכסף גם הפסיק לעבוד ולגדול.

הפתרון הזה יכול להתאים אם אתם קרובים לפרישה, יש לכם פנסיה קטנה ואתם רוצים להגדיל את הקצבה המובטחת שלכם.

אבל, אם אתם רחוקים מהפרישה ו/או משיכה של בין 3 ל-4% מתיק ההשקעות תספיק לכם. לדעתי עדיף לבחור בחשבון מסחר עצמאי זול ויעיל ולתת לכסף להמשיך לעבוד גם בזמן הפרישה.


סיכום,
פרישה לא מורכבת אך ורק מתיק השקעות בשוק ההון, יכול להיות שיש לכם גם הכנסה משכירות או אתם כבר מקבלים קצבה מקרן הפנסיה. 

יכול להיות שאתם צריכים שתיק ההשקעות שלכם יפרנס אתכם רק מס' שנים לפני שתוכלו לקבל קצבה מקרן הפנסיה וככל שתקופת הזמן שאתם צריכים שתיק ההשקעות יכלכל אתכם קטנה יותר אחוז המשיכה "הבטוח" שאתם יכולים למשוך גדולה יותר.

כמו תמיד, זה רק נתונים וסטטיסטיקה ואין לקחת את זה כתורה. אבל זה בהחלט נקודת התחלה מעולה בשביל להבין כמה כסף אני צריך בשביל לפרוש, כמה כדאי למשוך מהתיק כל שנה ואיך כדאי שתהיה חלוקת הנכסים בתיק ההשקעות שלי.

מקווה שעזר :)

קישור למחקר תלחצו כאן